E-računi

Navodilo za izdelavo e-računa s programom Faktura: preberite tukaj.

S 1.1.2015 bo potrebno vsem proračunskim porabnikom (javni sektor) izstavljati e-račune. E-račun v celoti nadomešča obstoječo papirno varianto. To pomeni, da ga ni potrebno več pošiljati po klasični pošti (kuverta, znamka). Enako si bomo lahko podjetja med sabo pošiljali e-račune.

Že sedaj smo dobivali ali pošiljali PDF račune po emailu, vendar to ni pravi e-račun. Ključna razlika je v tem, da je pravi eRačun iz tekstualnega dela (XML) in vizualnega dela (PDF), oboje pa je podpisano z digitalnim potrdilom. E-račun pa mora biti poslan preko varne elektronske poti (to ni elektronska pošta)

Verjetno je naj enostavnejša pot za realizacijo e-računov uporaba elektronske banke (sistem Halcom eBank, Proklik, SKB net) ki jo že sedaj uporabljamo za poslovanje TRR. Elektronska banka tako pripravljen eračun podpiše z digitalnim potrdilom in po varni bančni poti dostavi eračun prejemniku.

Na trgu so se pojavili tudi razni ponudniki, ki nudijo storitev izmenjave eračunov. Nekako je ta storitev nepotrebna, ker dejansko jo že imamo.

 

Kaj potrebujemo?

Prvo se je treba prijaviti v sistem za izmenjavo e-računov. To pomeni da greste na matično banko, kjer imate odprt TRR. Tam izpolnite obrazec, s katerim boste vstopili v sistem izmenjave eračunov. V nekaj dneh po oddaji obrazca boste vidni v registru izdajateljev: eračunov

V elektronski banki se vam bo aktivirala nova rubrika eračuni. Tam boste oddajali/prejemali eračune.

Nova verzija programa ISOFT Faktura bo imela nov gumb za izdelavo eRačuna - potrebna bo nadgradnja.

Postopek izdelava eRačuna:

  1. V Fakturi se normalno izdela račun, tako kot do sedaj.
  2. Ko je račun izdelan se ta zaklene, in klikne na gumb eRačun, lahko se tudi natisne
  3. Nato greste v program za elektonsko banko (ebank, proklik, skbnet,..), Izberete rubriko eračuni, izberete uvoz, nato ovojnico, izberete račune iz imenika kamor jih je shranil program Faktura
  4. V elektronski banki boste imeli pripravljene eračun(e), ki jih nato samo še podpišete in pošljete (podobno kot plačilni nalog)

eračun1 eračun2

Na drugi sliki (klik za povečavo) vidite elektronsko ovojnico iz elektronske banke po uvozu; v spodnjem delu sta navedeni dve datoteki rac-2014-487.xml in rac-2014-487.pdf.

XML je računalniški zapis podatkov po standardu eSLOG, ta datoteka je uporabna za računalniško obdelavo podatkov (npr.: Prejemnik bi lahko naredil na svoji strani avtomatični prevzem artiklov, ali uvozil podatke v svoj informacijski sistem - brez nepotrebnega prepisovanja)

PDF datoteka je pa vizualizacija računa, je klasična oblika v PDF (Adobe reader), ki jo lahko natisnemo na tiskalnik jo damo v svoj arhiv ali računovodstvo.